Thursday 18 December 2014

Udang Masak Kicap

Assalamualaikum...

kali ni nak belanja 1 resepi yang saya cipta sendiri...kebetulan dalam peti tu ada udang & sayur2 je...so, terlintas dalam kepala jap lagi nk masak udang...dah udang je yang ada, takkan nak masak ayam kot...kihkihkih...jom tengok resepinya...

UDANG MASAK KICAP


Bahan-bahan:
Udang basah - bersih & tos
2 ulas Bawang putih - cincang
1 labu Bawang besar - mayang
1 inci Halia - hiris
2 biji Cili padi - hiris
1 sudu Sos tiram
1 sudu Sos tomato
2 sudu Kicap manis
sedikit Lobak merak & Kubis bunga - potong sedang
garam
minyak masak
sedikit air

Cara-cara:

  • panaskan sedikit minyak masak dalam kuali & tumiskan bawang putih, bawang besar, halia & cili padi sehingga naik bau..
  • masukkan sos tiram, sos tomato & kicap...gaul rata..
  • masukkan lobak & kubis bunga...gaul lagi...
  • masukkan udang, gaul rata...tambah sedikit air...jangan terlalu banyak...
  • perasakan dengan garam...gaul sikit..biar sekejap sampai kuah menggelegak (nak pastikan air yang ditambah tadi betul2 dah masak)
  • siap & boleh dihidangkan..
*boleh tambah serbuk lada hitam kalau suka...lagi sedap...hangat je badan nanti

selamat mencuba...gambarnya saya belanja kemudian...hihi

No comments:

Post a Comment